8 Strategii Pentru o Învățare mai Eficientă – Webminar “Cum să înveți mai bine, conform psihologiei cognitive”

Ca și concluzie a webminarului din data de 8 ianuarie, Laboratorul de Științe Cognitive Clinice recomandă următoarele strategii pentru o învățare mai eficientă:

 

1. Metoda loci sau Memory Palace

Reprezintă vizual conceptele pe care încerci să le memorezi, apoi asociază-le pe fiecare cu câte un obiect deja existent (de ex. scaunul din bucătărie) din reprezentarea mintală a casei tale, a unui drum bine cunoscut (ex. drumul spre muncă/facultate) sau a unui loc foarte familiar. Poți încerca, de asemenea, tot respectând cadrul spațial, să asociezi conceptele cu o imagine șocantă sau amuzantă, pe care să o plasezi undeva în acest cadru (de exemplu, asociezi cinci tipuri de celule cu un dinozaur rosu cu cinci capete, pe care îl plasezi în imaginație lângă patul în care dormi).

 

2. Încearcă să explici ideea sau materialul altcuiva, în propriile cuvinte – acest lucru nu numai că va consolida informația, cât îți va și arăta ce goluri ai în aceasta.

 

3. Ia o pauză o dată la 45-50 de minute pentru a te recupera și a-ți păstra atenția pe parcursul mai multor ore de studiu.

 

4. Creează-ți propriile acronimele

Poți învăța mai ușor un material dacă alegi să sumarizezi informația într-un singur cuvânt, fiecare literă a acestuia făcând trimitere la rândul său la alt cuvânt. Un acronim popular în rândul psihologiei este OCEAN, care descrie cele 5 trăsături ale modelului Big Five al personalității:

  • O (openness – deschidere)
  • C (conscientiousness – conștiinciozitate)
  • E (extraversion – extraversie)
  • A (agreeableness – agreabilitate)
  • N (neuroticism – nevrotism)

 

5. Utilizează acrostihuri
Similare cu acronimele, însă de această dată creezi o propoziție, unde fiecare primă literă a fiecărui cuvânt, în ordine, face trimitere către o idee. Un bun exemplu în limba engleză, pentru reținerea nervilor cranieni, este următorul:
Only (olfactory) Overgrown (optic) Orangutans (oculomotor) Try (trochlear) To (trigeminal) Aggravate (abducens) Fat (facial) Vagrants (vestibulocochlear) Getting (glassopharynx) Vodka (vagus) And (accessory) Hamburgers (hypoglossal)
6. Folosește mindfulness-ul pentru a te refocaliza pe prezent, a reduce stările emoționale care îți pot distrage atenția și a te relaxa.

 

7. Încearcă suplimente alimentare care ar putea avea un increment în capacitatea de concentrare (de exemplu, ginkgo biloba).

 

8. Oferă prioritate somnului, deoarece el te ajută să memorezi informația mai bine, chiar dacă materialul nu mai este repetat între timp.

Leave a Comment