Suntem primul Laborator de Științe Cognitive Clinice din țară și primul laborator de cercetare psihologică al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București.

LSCC a fost fondat în 2017 cu scopul de a promova rezultate și practici validate științific și de a combate pseudoștiința. În cei patru ani de activitate am generat proiecte de cercetare, publicații vizibile la nivel internațional și o serie de evenimente de diseminare.

Misiunea LSCC este de a stimula, disemina și mai ales de a genera cercetare inovativă în științele cognitive cu relevanță pentru sănătatea mintală, în organizații și sănătatea publică. 

Expertiza și direcțiile de cercetare LSCC se intersectează puternic cu psihologia clinică, psihologia socială și sociologia, psihologia sănătății, psihologia moralității sau economia comportamentală, precum și cu domeniul IT. 

Consecințe ale interdependenței scopurilor în relația de cuplu

Relația de cuplu constituie un sistem social cu o influență majoră asupra obiectivelor noastre de viață și a modului în care le urmăm. Recent, cercetarea în domeniu a început să acorde o atenție din ce în ce mai mare interacțiunii dintre scopurile celor doi parteneri. Laboratorul de Științe Cognitive Clinice își propune să identifice care sunt consecințele interdependenței scopurilor în cuplu și contextele în care partenerul de cuplu facilitează sau, dimpotrivă, încetinește progresul nostru către propriile obiective.

Factori de influență asupra comportamentelor alimentare dezadaptative

Comportamentul alimentar (cuprinzând opțiunile alimentare, tiparele de alimentație, dietele pe care le urmăm, obezitatea sau tulburările alimentare) influențează semnificativ calitatea vieții noastre. Prin urmare, cercetarea în domeniu caută să identifice predictorii comportamentelor alimentare adaptative și dezadaptative și să dezvolte intervenții eficiente pentru adresarea lor. În cadrul Laboratorului de Științe Cognitive Clinice, ne concentrăm cu precădere asupra factorilor de influență în dezvoltarea și menținerea comportamentelor alimentare dezadaptative, cu scopul informării corespunzătoare a intervențiilor viitoare.

Rolul dezgustului în tulburările de anxietate și obsesiv-compulsive

Dezgustul contribuie, alături de frică/anxietate, la dezvoltarea și menținea tulburărilor de anxietate și obsesiv-compulsive. Ultimele cercetări din domeniul psihologiei clinice au început să acorde o atenție sporită efectelor intervențiilor psihologice asupra nivelului dezgustului în cadrul celor două tulburări clinice. În cadrul Laboratorului de Științe Cognitive Clinice, s-a publicat o meta-analiză care și-a dorit să identifice eficiența intervențiilor bazate pe expunere asupra anxietății și dezgustului în privința tulburărilor de anxietate, obținând rezultate promițătoare în această direcție. 

en_GBEnglish (UK)