Formarea amintirilor în lipsa experiențelor: Un viitor promițător sau înspăimântător?

Articol redactat de Viorel Ciobotaru

 

În fiecare zi ne formăm noi amintiri pe baza experiențelor trăite. Fie că am vizionat un film pentru prima dată, ori mirosim un parfum distinct pe stradă, aceste informații duc la activarea neuronală în anumite zone ale creierului și la întărirea sinapselor neuronilor din hipocamp, formându-se memoria.

 

Datorită naturii creierului de a stoca informații prin aceste activități neuronale de anumite tipare, cercetătorii în neuroștiințe și-au pus deseori întrebarea dacă am putea, prin ingineria inversă, să creăm amintiri false prin activarea acelor tipare cerebrale ce țin de anumiți stimuli externi specifici.

 

Un nou studiu în Nature Neuroscience arată această posibilitate, cercetătorii reușind să introducă o amintire falsă a mirosului unei substanțe (numită acetofenonă) în creierele unor șoareci, și de asemenea să folosească memoria olfactivă pentru a condiționa aroma, fie cu stimuli pozitivi sau negativi.

 

Astfel, autorii studiului au utilizat optogenetica, o tehnică biologică ce are scopul de a controla stimularea neuronală folosind impulsuri de lumină. Pentru a reuși acest lucru, un subset relevant de neuroni este selectat și supus unor proceduri biologice de modificare genetică, ce duc la apariția unor canale de ioni fotosensibile. Pe urmă, fibre optice sunt atașate creierului, prin care trec semnalele luminoase transmise de la un computer. Unul din cele mai mari avantaje ale acestei tehnici este controlul foarte precis, având posibilitatea de a controla doar zonele cerebrale de interes. Joshua Sanes, un cercetător în neuroștiințe de la Harvard spune: „Optogenetica, mai mult ca orice, a permis oamenilor să ‘cânte la pian’ în creier, în loc să-și izbească intregul braț pe toate clapele”.

 

La șoareci, mirosul este detectat în cavitatea nazală de neuroni senzoriali olfactivi (NSO), unde fiecare din acești neuroni prezintă ~ 1,000 tipuri diferite de receptori olfactivi de unde pleacă axonii către unul din cei doi glomeruli din fiecare bulb olfactiv. Prin urmare, acetofenona activează puternic NSO M72. După ce cercetătorii au fotostimulat acești neuroni la șoareci ce nu au experimentat niciodată această aromă, și au condiționat această stimulare cu șocuri electrice, șoarecii se îndepărtau de camera în care era acetofenona, deși ei nu au mai întâlnit-o niciodată. De asemenea, atunci când această activare neuronală era asociată cu stimuli plăcuți, șoarecii petreceau mai mult timp în camera care avea mirosul substanței.

 

Deși este considerat că memoria se formează în urma reprezentărilor pe baza experiențelor trăite, acest studiu indică faptul că putem sări complet peste experiențe, și să ne introducem amintiri în minte direct prin stimularea creierului. Mai mult, recunoașterea stimului implementat în urma experienței cu acesta arată că această memorie falsă o simulează fidel pe cea naturală, potențialul amintirilor false fiind unul real.

Leave a Comment

Name * id="author" name="author" type="text" value="" size="30" maxlength="245" aria-required='true' required='required' />

Comment *id="comment" name="comment" cols="45" rows="8" maxlength="65525" aria-required="true" required="required">